Facebook was deze week ontzettend vaak in het nieuws. Niet alleen blijkt de SNS de allergrootste website ter wereld te zijn, Facebook kondigde deze week ook een enorme verandering in de privacyinstellingen aan. Daarnaast stopt Facebook met Places & Deals en start men met Nearby. Daarnaast in deze social media nieuwsupdate de laatste nieuwtjes rondom Google+; de +1 button is uitgebreid en het is vanaf nu mogelijk gebruikers te negeren en te blokkeren.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Frankwatching
Facebook stopt met Places & Deals
Facebook kondigde niet alleen flink wat veranderingen aan in de privacyinstellingen (zie hieronder), maar gaf ook aan te stoppen met Places en Deals. Je kunt straks nog steeds inchecken op plaatsen, maar andere functies (zoals locatiespecifieke deals) verdwijnen. De nieuwe visie van Facebook op locatie, houdt in dat het niet alleen meer belangijk is waar je nu bent, maar ook waar je bent geweest en waar je naartoe gaat.
Places verandert eigenlijk in ‘nearby’: belangrijk wordt de locatie waar de content die je deelt betrekking op heeft, ongeacht waar je op het moment van delen bent. Je kunt dus straks alle statusupdates een locatie meegeven. Als je bijvoorbeeld na afloop een foto plaatst over Lowlands, dan kun je daar locatie Biddinghuizen aan toevoegen. Die content heeft betrekking op die locatie, ook al ben je er niet. Zo kun je dus ook alle content rondom een bepaalde locatie verzamelen en bekijken en zien wat Facebookgebruikers waar ook ter wereld bezighoudt.
Einde van Deals
Facebook heeft daarnaast besloten om de vier maanden oude dienst ‘Deals’ stop te zetten. Een woordvoerder van Facebook legt uit: “Na Deals vier maanden te hebben getest, hebben we besloten om de komende weken te stoppen. We denken nog steeds dat de sociale benadering om mensen naar lokale bedrijven te leiden erg krachtig is. We hebben veel geleerd van onze testperiode en blijven testen en ontwikkelen.” Het product, dat eind april gelanceerd werd, was een poging om de populaire dagelijkse deals (zoals op Groupon) naar Facebook te brengen. De markt voor daily deals wordt echter steeds competatiever en velen vragen zich af of het business model überhaupt wel werkt, gezien de problemen met Groupons financiën.
Facebook verandert privacyinstellingen rigoreus
Facebook kondigde vorige week een flinke verandering in de privacyinstellingen aan. Hieronder de belangrijkste veranderingen op een rij. Lees voor meer achtergrond het artikel dat Pieter Vlamings eerder publiceerde hier op Frankwatching.
- Foto tagging. Voorheen kon iedereen je in een foto taggen, met de nieuwe instellingen kun je kiezen voor moderatie, jij geeft eerst goedkeuring aan een tag in een foto en beslist zelf of deze aan je profiel wordt toegevoegd.
- Je profiel zien zoals een ander dat ziet. Er komt een mogelijkheid om te bekijken hoe een andere Facebookgebruiker je profiel krijgt te zien. Als je groepen hebt aangemaakt, waarmee je alleen bepaalde informatie deelt, kun je dus nakijken of dat ook gebeurt zoals je dacht.
- Van everyone naar publicly. Weinig mensen beseften dat je statusupdate delen met ‘Everyone’ inhield dat iedereen (inclusief zoekmachines!) toegang kreeg tot deze informatie. Door dit woord te wijzigen in ‘Publicly’, tracht Facebook hier meer helderheid in aan te brengen.
- Foto’s taggen wordt makkelijker. Moest je eerst bevriend zijn met iemand of zijn Facebook fanpage voorzien hebben van een ‘Like’, nu is dat niet meer nodig om iemand of een pagina te taggen in een foto.
Google+ circles: negeren & blokkeren
Google is begonnen met de uitrol van een verbetering, die het makkelijker maakt om mensen die jou hebben toegevoegd aan je circles te negeren of te blokkeren. Met deze extra optie hoopt Google+ dat je informatie sharing en vrienden nog beter kunt beheren. Door iemand te negeren kun je:
- voorkomen dat je posts van deze persoon ziet in je “incoming stream”/inbox
- voorkomen dat je notificatie’s krijgt van deze persoon
- zorgen dat je deze persoon niet meer ziet op je circles page. De persoon is immers toegevoegd aan je circle “ignore”
De persoon die je negeert krijgt hier overigens geen melding van. Op deze manier kun je dus iemand jou wel laten volgen (waardoor je informatie kunt pushen), maar heb je verder geen last van de updates van die persoon in je stream.
Gebruikers blokkeren
De optie om te blokkeren is uitgebreid. Overal waar je de ignore-optie tegenkomt, verschijnt ook de blokkeer-optie. Blokkeren is echt bedoeld op het moment dat je helemaal niets meer van doen wilt hebben met die persoon. Iemand blokkeren houdt in dat deze persoon van je circles en extended circles wordt verwijderd, jij geen nieuwe posts meer van deze persoon ziet in je stream, deze persoon niets meer ziet van wat jij met je stream deelt, deze persoon geen comments kan achterlaten op jouw posts. Met andere woorden: iemand negeren is eenrichting- en blokkeren tweerichtingsverkeer. Bron: GooglePlusWorld
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JU___xbsMMQ[/youtube]
Facebook grootste site ter wereld
Facebook heeft in juni de magische grens van 1 biljoen pageviews bereikt. Met 870 miljoen unieke bezoekers per maand is de SNS de grooste website ter wereld, gevolgd door YouTube en Yahoo. In de top 1000 staat Facebook met een bereik van 46,9 procent bovenaan. You Tube volgt met een bereik van 42,6 procent, 100 miljard pageviews en 790 miljoen unieke bezoekers. Op drie staat Yahoo, deze site heeft een verrassend bereik van 31,8 procent. Nummers vier, vijf en zes zijn Live.com, Wikipedia en msn.com. Google zelf ontbreekt in de lijst, omdat DoubleClick (de leverancier van deze cijfers) geen data publiceert over bepaalde sites van Google. Pornosites en advertentienetwerken dingen eveneens niet mee naar een plek in de top 1000. Bron: Webwereld
Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.
Wel goed hoor, die vernieuwde privacy instellingen.