Writeaholic.nl

Hoe vaak moet je bloggen voor je bedrijf?

Hoe vaak moet je zakelijk bloggen om écht resultaat te halen uit je inspanningen? Hoe veel keer per maand moet je als bedrijf een nieuw artikel publiceren om goed gevonden te worden in de zoekmachine? En krijg je echt wel meer bezoekers als je vaker blogt? In dit artikel deel ik de resultaten van recent onderzoek over blogfrequentie, vind je handige tips van SEO-experts en lees je mijn persoonlijke mening en ervaringen!

Wat is de ideale zakelijke blogfrequentie?

Wat is de ideale zakelijke blogfrequentie? Het zou fantastisch zijn als ik nu kon zeggen “met 3x per maand bloggen krijg je het beste resultaat”, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want wat is het beste resultaat? Wat wil je bereiken? En wie wil je bereiken? Zonder strategie is het sowieso lastig bepalen wat voor jou de meest ideale blogfrequentie is.

Daarnaast spelen zaken als concurrentie in de zoekmachine mee; hoeveel mensen bloggen er al over jouw onderwerp? Ook voor wie je blogt, is van invloed. Ik kan dus helaas geen eenduidig antwoord te geven op vragen als “hoe vaak kun je het beste bloggen” of – en deze hoor ik nog vaker – “hoe vaak moet ik minimaal bloggen om succes te hebben?” Maar richtlijnen, die heb ik wel voor je!

B2B of B2C?

We hebben het in dit artikel over zakelijk bloggen, en dus niet over persoonlijke blogs, beauty blogs en dat soort zaken. Binnen zakelijk bloggen kun je onderscheid maken tussen B2C (bedrijven die met hun blogs consumenten willen bereiken) en B2B (bedrijven die voor andere bedrijven schrijven). Uit recent onderzoek van Hubspot blijkt dat voor beide type bedrijven in principe geldt; hoe meer je blogt, hoe meer verkeer dat oplevert.

Als je kijkt naar de B2C-bedrijven, dan zie je een duidelijke correlatie. Hoe meer blogs je als B2C-bedrijf schrijft, hoe meer bezoekers je krijgt. En die verhouding is heel duidelijk; blog je twee keer zo vaak, dan krijg je ook ongeveer twee keer zo veel bezoekers. Kijk je naar B2B-bedrijven, dan zie je een ander resultaat. B2B-bedrijven die meer dan 11x per maand bloggen, krijgen bijna 3x zoveel bezoekers dan bedrijven die 0-1x per maand bloggen.

Maarrr… het verschil in bezoekersaantallen tussen 0 – 1 keer per maand en 6-10 keer per maand bloggen, is bijvoorbeeld echt minimaal. Kortom; het maakt niet zo heel veel uit of je nu 1 of 8 keer per maand blogt. Om écht significant meer resultaat te behalen, moet je als B2B-bedrijf meer dan 11 blogs plaatsen iedere maand. En dat is nogal wat!

Blogbezoekers omzetten in leads

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk van die bezoekers die via jouw blogposts binnenkomen, omzetten in betalende klanten. Hubspot onderzocht ook of de frequentie (het aantal blogs dat je per maand publiceert) invloed heeft op de hoeveelheid leads die je ermee genereert. Ook hier is weer een verschil te zien tussen B2C en B2B.

Blog je voor consumenten? Dan geldt dat je ruim 4x meer leads realiseert als je meer dan 11x per maand blogt ten opzichte van 4 a 5 blogs per maand. Kortom; blog je iets meer dan twee keer zo vaak dan realiseer je dus niet twee keer zoveel, maar zelfs vier keer zoveel leads. Dat is écht de moeite dus! Voor B2B-bedrijven zijn de cijfers weer iets minder positief.

Wat kunnen we hier nou uit opmaken?

Wat kun je nu concluderen op basis van dit onderzoek? Als je blogt voor consumenten, dan is het absoluut de moeite waard om zo vaak als je kunt te publiceren. Je ziet dat het aantal bezoekers evenredig groeit met het aantal blogs. En dat het aantal leads zelfs nog veel harder groeit als je veel blogt.

Schrijf je B2B, dan heeft vaak bloggen eveneens een positief effect op de groei van je bezoekersaantallen en leads. Maar de resultaten zijn een stuk minder positief. Vaker bloggen, levert de B2B-blogger niet evenredig meer op. Pas wanneer je vaker dan 11x per maand gaat bloggen zie je de meest interessante resultaten. Ik betwijfel echter of die frequentie voor de gemiddelde ondernemer haalbaar is.

Je weet nooit van te voren hoe goed je blog zal scoren

Als je kritisch kijkt naar de data in Google Analytics (en de homepagina even buiten beschouwing laat), dan zul je waarschijnlijk zien dat maar een klein deel van jouw content zorgt voor een groot deel van de bezoekers die je mag verwelkomen. Dit wordt ook wel de 80-20-regel genoemd. 20% van je content zorgt voor gemiddeld 80% van de bezoekers en andersom zorgt 80% van je content voor de overige 20% aan bezoekers.

Dat is niet zo gek; die 20% aan blogs doen het waarschijnlijk relatief gezien het best in Google. Het is onmogelijk om hoog te scoren in de zoekmachine met alle blogs die je schrijft en content die je maakt, want er zijn nog zoveel anderen die hetzelfde proberen.

Hoe hoog je eindigt, is echter niet te voorspellen. Je kunt super veel verstand hebben van zoekmachineoptimalisatie (die heb ik trouwens niet), uitgebreid zoekwoordonderzoek doen en keihard werken aan je domain authority door regelmatig over dezelfde onderwerpen te publiceren en relevante inbound links te realiseren. Dan nog weet je nooit van tevoren op welke positie je nieuwe blog terecht zal komen. Je kunt alleen de potentie inschatten.


Gratis ebook

Meer weten over zakelijk bloggen? Lees mijn gratis ebook met meer dan 40 tips voor het schrijven van pakkende inhoudelijke blogartikelen.


Investeer allereerst in kwaliteit

Wat je wél zeker weet, is dat Google waardevolle, inhoudelijke blogartikelen steeds meer waardeert. Langere, diepgaandere blogposts scoren dan ook veel beter dan korte blogs van pakweg 500 – 750 woorden. Simpelweg omdat je flink wat lengte nodig hebt om echt waarde toe te voegen, en dat snapt Google natuurlijk ook. SEO-specialist Kelly Kluve van My Marketing School legt het hieronder in SEO-bewoordingen uit:

“Google heeft als doel om voor iedere zoekopdracht de beste en meest relevante content bovenaan te tonen. Ze willen mensen een prettige gebruikerservaring en het beste antwoord bieden, daarom vertonen ze enkel pagina’s die aansluiten bij die gedachte. Dat maakt dat Google veel meer waarde hecht aan een hand vol inhoudelijke blogs dan meerdere oppervlakkige posts.”

Als je het mij vraagt, is de uitdaging dan ook om zoveel mogelijk écht waardevolle blogposts te schrijven, waar je jouw potentiële opdrachtgevers of klanten mee vooruit helpt. Blogs die antwoord geven op daadwerkelijke zoekvragen en waar nog niet zoveel over gepubliceerd is door anderen.

Schrijf liever één lang, uitgebreid artikel waarin je tot in detail antwoord op één concrete vraag van de lezer, in plaats van meerdere korte artikelen over dezelfde vraag die niet echt de diepte in gaan. Als je wil weten hoe je echt goede blogs schrijft, check dan mijn uitgebreide handleiding met checklist!

Het doel is dus niet om zoveel mogelijk blogs te schrijven, maar wel om zoveel mogelijk blogs te schrijven die het goed doen bij je (potentiële) klanten en in de zoekmachine. Kortom; investeer allereerst in kwaliteit. Ook Rutger van SEO Zwolle is het daar mee eens:

“Google kijkt naar fresh content. Plaats je regelmatig wat nieuws, dan pikt de zoekmachine dat op. Maar Google kijkt ook naar indirecte factoren. Klikken mensen op je zoekresultaat? Hoe lang duurt het voor ze terugkeren bij de zoekresultaten? En vinden ze wat ze zoeken? Ik geloof sterk in kwaliteit. Kijk bij een bepaalde zoekterm in de top 10 en ga na; wat doen ze goed, waar laten ze steken vallen en waar kun jij je onderscheiden? Focus liever daar op dan op zoveel mogelijk publiceren.”

Maak een realistische planning voor je bedrijfsblog

Lukt het je om iedere maand of zelfs meerdere keren per maand zo’n inhoudelijk waardevolle blog te schrijven? Pas dan is het de moeite waard om ‘op te schalen’ en vaker te gaan publiceren. Dat zul je dan ook absoluut terug zien in de resultaten. Maar veel bloggen, is nog niet zo makkelijk. Je kunt allerlei dingen doen om sneller en efficiënter te bloggen en meer content te produceren, of het bloggen uitbesteden aan een ghostblogger.

Maar in the end is meer dan elf blogs per maand publiceren voor de meeste mensen bijna een dagtaak. Zo’n goede, inhoudelijke blog schrijven en er mooie plaatjes met tekst bij maken, kost je immers al gauw een paar uur. En misschien nog wel meer als je geen schrijver bent van nature. Daarom is het slim om bij het maken van je planning een haalbaarheidsanalyse te doen. Hoeveel uur per week heb je beschikbaar voor het schrijven van blogs? En is het, kijkend naar de resultaten van het Hubspot-onderzoek en je eigen ervaringen, wel echt de moeite waard om bijvoorbeeld vaker te gaan bloggen dan je nu doet?

Hoe vaak per maand blogt Writeaholic?

Als ik naar mezelf kijk, dan merk ik dat ik simpelweg niet de tijd niet heb om meer dan 11x per maand te bloggen. Het kost me al moeite om 1 a 2x per maand iets nieuws te plaatsen. Dat komt vooral doordat ik veel in opdracht schrijf, en mijn eigen blog er dan al gauw bij inschiet. En 5 maanden per jaar ligt mijn focus met name op mijn kerstblog Christmaholic. Een andere reden voor mij om minder te bloggen, is dat ik kwaliteit zo belangrijk vind. Ik schrijf geen blogs van 500 woorden.

Mijn artikelen zijn langer (vaak tussen de 1500 en 2500 woorden), diepgaand en inhoudelijk waardevol (althans, dat hoop ik haha). Mijn filosofie is dan ook niet verrassend dat kwaliteit het altijd wint van kwantiteit. Waar ik wel in investeer, is vaker over hetzelfde onderwerp schrijven. Daardoor gaat Google mij – hopelijk – steeds meer als autoriteit zien op het gebied van bijvoorbeeld zakelijk bloggen en kom ik in the end hoger in de zoekresultaten. SEO-expert Rutger Steenbergen legt hieronder kort uit hoe dat werkt:

“Blog je vaak over hetzelfde onderwerp, dan word je een autoriteit en herkent Google patronen. Daardoor hoef je niet de populairste website te zijn, maar word je de beste in jouw niche. Je bent een grote vis in een kleine vijver. De zoekmachine beloont dat vaak met mooie posities bij de zoekresultaten. Want jij bent de expert!” 

Inhoudelijk waardevolle blogs leveren meer op

Een inhoudelijk waardevol artikel is trouwens niet alleen goed voor je positie in Google, maar ook voor je imago. Deel je écht iets waardevols met je lezer, dan zullen ze jou ook als waardevol gaan zien. Mensen gaan in je geloven en op je kennis en kunde vertrouwen. Waardevollere content leidt ook tot waardevollere leads, heb ik gemerkt. De juiste mensen en bedrijven gaan je benaderen en het kost niet veel moeite om ze om te zetten in betalende klanten.

Jouw blogs hebben hen namelijk vaak al overtuigd van jouw kunde, je hoeft ze alleen nog maar te overtuigen van je waarde (de geldzaken dus). Het onderzoek van Hubspot dat ik hierboven besprak, zegt overigens ook niets over de kwaliteit van de leads die je realiseert als je meer blogt. Het gaat daar puur om aantallen.

De motor voor je contentmarketing

Bovendien biedt een waardevolle blog ook allerlei aanknopingspunten voor content op je sociale kanalen en in je nieuwsbrief. We hebben het alleen nog maar over Google gehad, maar het opbouwen van je eigen community is natuurlijk ook belangrijk. Vooral als daarin nog voldoende mensen aanwezig zijn die je om kunt zetten in betalende klanten of die je kunt overtuigen om een ‘herhaalaankoop’ te doen.

Inhoudelijke blogs zijn de motor voor je contentmarketing. Natuurlijk wil je je fans, volgers & abonnees regelmatig van nieuwe content voorzien. Het is immers een beproefde methode om mensen aan je te binden. En om ze, op een nuttige & niet-commerciële manier, regelmatig te wijzen op wat jij voor ze kunt betekenen. Maar ook voor jouw vaste lezers, abonnees, fans & volgers geldt waarschijnlijk dat ze liever 1 of 2 keer per maand iets waardevols van je krijgen, dan 10 keer per maand iets waar ze niet zoveel mee kunnen. Nog een toevoeging van SEO-specialist Rutger Steenbergen:

“Vergeet niet om tijd te steken in de promotie van je content. Want links en shares zijn ontzettend belangrijk voor hoge posities! Die krijg je overigens eerder als je blogposts écht goed zijn.”

Dus; hoe vaak moet je zakelijk bloggen?

Dus, concluderend, hoe vaak moet je bloggen voor je bedrijf per maand? Dat hangt af van wat je wil bereiken en hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Mijn advies in de vorm van een zestal tips;

  1. Blog zo vaak als je kunt. Probeer minimaal één keer per maand te publiceren, vaker mag natuurlijk ook.
  2. Investeer altijd in kwaliteit. Schrijf inhoudelijke, langere, waardevolle blogs waar jouw potentiële klanten op zitten te wachten en waar je ze écht mee helpt.
  3. Laat eventueel zoekwoordonderzoek doen en bepaal waar de grootste kansen liggen voor jou. Zodat je blogs schrijft waar je ook echt potentieel mee kunt scoren in de zoekmachine.
  4. Maar denk ook aan je community; welke vragen leven er bij hen? Hoe kan je hen het beste van dienst zijn? Tijdens een kort vooronderzoek voor het schrijven van deze blog, kwam ik veel vergelijkbare artikelen tegen. De kans dat ik hoog kom in Google, is dus klein. Maar toch wilde ik dit verhaal delen. Vooral omdat het een vraag is die veel van mijn klanten me stellen en waarmee ik mijn community kan helpen.
  5. Schrijf blogs die lang houdbaar zijn en over een paar jaar nog steeds relevant zijn. Het is slim om 1x per jaar (of vaker) je best gelezen blogs na te lopen en te updaten als de inhoud niet meer klopt (Google houdt overigens ook van geüpdatete content). Zo kun je nog jaren ‘profiteren’ van die 20% aan blogs waar je die 80% aan verkeer op binnenhaalt.
  6. Kijk naar wat realistisch gezien haalbaar is voor jou. Steek je energie en tijd liever in het schrijven van één tot vier knallers per maand en kijk eens wat dat je oplevert. Misschien heb je al die extra bezoekers en leads die ‘vaker bloggen’ je op kunnen leveren, dan wel helemaal niet meer nodig.

Hoe vaak per maand blog jij zakelijk?

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jouw blogfrequentie; hoe vaak blog jij per maand en waarom zo vaak (of juist zo weinig)? Deel jouw visie op het fenomeen blogfrequentie zeker in een reactie hieronder, ook als die helemaal afwijkt van die van mij. Ik leer heel graag weer van jouw ervaringen!


Training Zakelijk Bloggen

Leren hoe je met succes zakelijk blogt? Wellicht is mijn training ‘Bloggen voor je Bedrijf’ iets voor jou! Je gaat in een kleine groep actief aan de slag met het ontwikkelen van jouw blogstrategie. Op 20 maart vindt de voorlopig LAATSTE training in Eindhoven plaats.


Saskia de Laat
Saskia de Laat is blogtrainer & content coach voor ondernemers, experts en bedrijven. Ze geeft workshops & trainingen en coacht experts één-op-één. Als tekstschrijver verzorgt Saskia inhoudelijke blogartikelen, klantcases en whitepapers.

7 comments

  1. Ik red die 11x per maand wel. Ik merk dat bij het omslagpunt op 12 ligt. Meer helpt me nauwelijks, maar als ik er maar 10 geschreven heb zie ik wel een dipje.

    Het is inderdaad veel werk. Ik red het ook echt niet altijd. Ik ga inderdaad wel graag voor kwaliteit, al doen open deurenblogs het ook goed.

    Ik moet wel bekennen dat door veel te bloggen ik bijna geen tijd meer heb om iets anders te optimaliseren.

    Geen perfecte instafeed bijvoorbeeld. Geen goede homepage. Interne links die veel beter zouden kunnen! Nou ja, kiezen of delen hè.

    1. Thanks voor je reactie Charlotte! Wat grappig dat jouw ervaringen het onderzoek van Hubspot precies ondersteunen. Mooi ook om te zien dat het bloggen jou zo ontzettend veel brengt! Wat betreft die open deur; die doet het vast heel goed bij je bestaande community, je hebt immers een flinke opgebouwd inmiddels. Misschien doen die het wat minder goed via de zoekmachine? Tenzij er toevallig heel veel gezocht wordt op die open deur haha! Daarnaast denk ik dat een open deur en diepgang/kwaliteit ook samen in één blog kunnen zitten. Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Ik kan me trouwens helemaal voorstellen dat je niet toekomt aan andere marketingzaken als je zo veel blogt. Je hebt maar beperkte tijd en je moet gewoon keuzes maken. Of dingen uitbesteden natuurlijk, dat kan ook.

  2. Heel interessant om te lezen, dank je wel! Ik vind bloggen heel leuk, maar het schiet er vaak bij in. Ik maak weleens een blogplanning, maar uiteindelijk ‘haalt het werk wat gedaan moet worden me vaak weer in’.

    Wat me via deze blog weer aanspoort om meer te gaan bloggen is de quote: “Daardoor hoef je niet de populairste website te zijn, maar word je de beste in jouw niche.” Dank je, die schrijf ik groot in mijn planner!

    1. Herkenbaar hoor, zelfs voor een blogcoach als ik haha! Het is toch iets wat je meer ‘erbij’ doet. En die quote van Rutger sprak mij ook onwijs aan. Ik geloof 100% in de kracht van niches. Hoe kleiner en concreter, hoe makkelijker het is om ’te scoren’ in de zoekmachine en hoe sneller je (potentiële) klanten je als expert gaan zien. Heel veel blogplezier!

  3. Ik ben nog niet zo lang geleden van start gegaan en schrijf wekelijks. Ik merk dat het aantal bezoekers stijgt en voor mij gaat het snel genoeg. Sinds ik een blog aan mijn website heb toegevoegd merk ik zeker de meerwaarde. Meer bezoekers en ook meer afspraken en dus klanten. Na het lezen van dit artikel denk ik wel dat ik langere verdiepende artikelen ga schrijven en het tempo terugschroef naar eens per twee weken.

  4. Verdraaid interessant artikel.
    In het verleden heb ik te vaak de focus op veel artikelen gelegd. Tegenwoordig werk ik wat gematigder. Rustig aan werken aan leuke artikelen. Soms wat korter, rond de 700 woorden en soms langer en verdiepend. Maar net waar het over gaat. Kwaliteit van schrijven staat altijd bovenaan. Als je dat wekelijks doet, dan werkt het inderdaad als een tierelier.

  5. Op dit moment schrijf ik wekelijks een blog. Als eenmansbedrijf werkt dat goed voor mij. Ik zit niet te wachten op drommen bezoekers op mijn website. Voldoende bezoekers en vooral geïnteresseerde bezoekers! Ik denk dat dat ook de strekking van dit artikel is.
    Iig, bloggen is verdraaid waardevol voor je bedrijf en af en toe een mooi artikel schrijven is eigenlijk mijn enige marketing strategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben Saskia!

Blogtrainer & contentcoach. Ik geef workshops, trainingen & advies op het gebied van zakelijk bloggen en contentmarketing. Ook schrijf ik inhoudelijke teksten zoals blogs, whitepapers en klantcases. Koffie drinken? Neem even contact met me op!
Workshop Agenda

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Locatie: Eindhoven
Datum: 7 augustus
Duur: hele dag
Vrij: nog 2 plekken

TRAINING
‘Bloggen voor je bedrijf’
Datum: 18 september
Locatie: Eindhoven
Duur: hele dag
Vrij: VOL!!

Meer informatie >>