Ik geef het meteen toe: de kop boven deze blog is een teenie tiny bit click-baiterig. Natuurlijk zijn onderstaande tools niet écht onmisbaar. Sterker nog: je kunt als blogger prima zonder. Ze zijn bovendien niet allemaal gratis. En het is uiteraard aan jou om te bepalen of je jouw geld waard zijn. Maar ik vind alle onderstaande 10 apps, tools & plugins zó interessant voor zakelijke bloggers, dat ik ze je simpelweg niet wilde onthouden!
1. Google Search Console (tool)
Met Google Search Console kun je ‘de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden’. Je kunt zien hoe vaak je site wordt weergegeven in de zoekresultaten en voor welke zoekopdrachten. Je ziet verder welke sites naar jouw website linken. Daarnaast kun je eventuele problemen met de vertoning van je blogs in de zoekresultaten oplossen.
Mocht je een blog hebben aangepast, dan kun je Google vragen je pagina opnieuw te ‘crawlen’. Dat kan je positie in de zoekresultaten beïnvloeden. Je hoeft je overigens niet aan te melden voor Search Console om te worden opgenomen in de zoekresultaten. Maar doe je dit wel, dan krijg je inzicht in hoe Google jouw site ziet, zodat je de prestaties kunt verbeteren. Aanrader!
3. Yoast Premium (plugin)
Als je een WordPress-blog hebt, dan heb je vast de plugin Yoast SEO geïnstalleerd. De plugin helpt je om je blogs te optimaliseren voor een bepaalde zoekwoordcombinatie. En je kunt met de plugin een aparte titel voor de zoekmachine & voor social media instellen. De gratis versie van Yoast is al geweldig. Maar de premium-variant heeft een flink aantal aanvullende functies die super interessant zijn voor zakelijke bloggers.
Premium functies van Yoast
De eerste is een redirects manager, die automatisch een redirect aanmaakt als je de link van een pagina wijzigt. Zo krijgen bezoekers van de ‘oude link’ geen 404-error te zien, maar worden ze automatisch naar je nieuwe pagina gestuurd. Hoef je niks voor te doen.
Daarnaast is er een context detector, waarmee je je tekst ook kunt optimaliseren voor synoniemen van je gekozen keywordcombinatie. Ook kijkt de plugin naar keyword distribution: hoe goed je zoekwoordcombinatie verdeeld is over je tekst. Want blijkbaar is dat ook erg belangrijk voor SEO!
En verder krijg je suggesties voor interne links. En je hebt social previews, zodat je kunt zien hoe je blog eruit gaat zien als je deze deelt op bijvoorbeeld Facebook. Last but not least: support. Als je de premium-versie van Yoast aanschaft, krijg je hulp van het support team bij al je SEO-vragen.
Gratis ebook
Meer weten over zakelijk bloggen? Lees mijn gratis ebook met meer dan 40 tips voor het schrijven van pakkende inhoudelijke blogartikelen.
3. Google Analytics (app)
Als blogger heb je vast Google Analytics aan je site gekoppeld (zo niet: zeker even doen!). Maar wist je dat er ook een handige app is voor Android en iPhone? De desktop-versie van Google Analytics biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden. Maar met de app kun je dagelijks een vinger aan de pols houden. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel mensen er real time op je site zijn, waar de lezers van je nieuwste blog vandaan komen en wat je best gelezen artikelen zijn. Ik kijk er bijna iedere dag wel even op.
4. Canva for work (tool)
Met Canva kun je de práchtigste plaatjes maken voor in je blog en om je blogposts te promoten op je sociale kanalen. Mocht je deze tool nog niet kennen, ga dan zéker vandaag nog een kijkje nemen. Het is echt een onmisbaar programma, en nog gratis ook.
Premium-functionaliteiten
Met de premium-versie (Canva for Work) kun je in een paar klikken van één mooi plaatje allerlei varianten maken. Eentje voor op Instagram, een Insta story, een Pinterest-graphic, een LinkedIn-plaatje etc. Nog een beetje tweaken, en je bent klaar. Daarnaast kun je een eigen brand kit aanleggen, met daarin de kleuren van jouw merk, je lettertype, logo etc.
Afbeeldingen animeren met Canva
En tot slot: met Canva for Work kun je je afbeeldingen animeren! Dat doe je door je plaatje te maken naar wens. En vervolgens bij het publiceren/downloaden van je plaatje voor file type ‘animation (mp4/gif)’ te kiezen. Je kunt met Canva uit diverse animatiestijlen kiezen, en in de preview zie je direct het effect.
Kies je voor een mp4, dan kun je de animatie bijvoorbeeld gebruiken voor je Instagram stories of Instagram feed. Een animated gif kun je o.a. op Facebook en in je blogs gebruiken. Keuze gemaakt? Dan maakt Canva er automatisch een animatie van. Gaaf toch? Tip: zorg dat je plaatje een achtergrond heeft. Anders is je animatie de eerste seconde helemaal wit.
5. Pinterest pin it button (plugin)
Pinterest voor zakelijke bloggers? Jazeker! Onlangs vertelde een vriendin van me hoeveel bezoekers ze met een slimme strategie via Pinterest naar haar fotografieblog weet te leiden. Ongelofelijk! Blijkbaar is Pinterest ook voor zakelijke bloggers een super interessant kanaal. As we speak ben ik dit aan het testen (mocht je me willen volgen op Pinterest, dat kan hier!).
Natuurlijk kun je je eigen blogs pinnen. Maak daarvoor dan mooie plaatjes in het formaat 2:3. Maar maak het vooral ook mogelijk voor lezers om jouw plaatjes te pinnen! Dat doe je door o.a. onderaan je blog een mooie pin klaar te zetten. Dat heb ik bij deze blog voor het eerst gedaan, ben benieuwd hoe & of het gaat werken!
Maar wat je ook nodig hebt, is een pin-button die verschijnt als mensen met hun muis over je plaatjes heen gaan. Zodat je bezoekers jouw plaatjes makkelijk kunnen pinnen. Ik maak daarvoor gebruik van de gratis plugin met de super lange naam ‘Pinterest Pin It Button On Image Hover And After Post & Page Content‘.
6. Thrive Headline Optimizer (plugin)
De titel van je blog is onwíjs belangrijk. Volgens Thrive Themes heb je slechts 2,6 seconden de tijd om bezoekers van je blog te overtuigen om verder te lezen. En in die 2,6 seconden, lezen ze je titel. Overtuigt die niet? Dan word je fantástische blog gewoon niet gelezen, en klikken je lezers weer weg. Zonde!
Met de WordPress plugin Thrive Headline Optimizer kun je meerdere titels A/B-testen. Dat wil zeggen: je kunt diverse titels boven je blog zetten en de plugin test vervolgens welke het beste werkt. De software kijkt daarbij naar de tijd die je lezer besteedt op je blog, hoeveel hij scrolt en naar de click trough rate. Je kunt zelf instellen welke van deze metrics je het allerbelangrijkste vindt.
Een flinke investering
Thrive Headline Optimizer is helaas niet gratis. Voor een enkele licentie betaal je op dit moment 67 dollar (voor een jaar). Ik vind het nogal een investering, en heb het zelf dus nog niet getest. Ik weet ook niet hoe de plugin samenwerkt met Yoast. Ik denk dat de Headline Optimizer ook pas echt nuttig is als je flink wat bezoekers hebt. Maar ben het wel van plan te gaan uitproberen voor mijn kerstblog Christmaholic komend seizoen!
Training Zakelijk Bloggen
Leren hoe je met succes zakelijk blogt? Wellicht is mijn training ‘Bloggen voor je Bedrijf’ iets voor jou! Je gaat in een kleine groep actief aan de slag met het ontwikkelen van jouw blogstrategie. Op 20 maart vindt de voorlopig LAATSTE training in Eindhoven plaats.
7. Jetpack (plugin)
Jetpack is een WordPress plugin waarmee je onwijs veel kunt als zakelijk blogger. Er zitten ruim 30 verschillende functies in, die je naar wens aan- en uit kunt zetten. De bekendste functionaliteiten hebben te maken met de beveiliging van je website. Jetpack kan een back-up van je site maken, hackers (en hack bots) buiten de deur houden.
Jetpack stuurt je bijvoorbeeld ook een melding als je site offline gaat. Verder krijg je de mogelijkheid om related posts toe te voegen. Maar ook caroussels voor afbeeldingen, extra sidebar widgets, infinite scroll en likes (zodat bezoekers je blog simpelweg kunnen liken) en nog veel en veel meer. Echt eens een kijkje waard dus!
8. Ahrefs SEO (tool)
SEO, zoekmachineoptimalisatie, is een vak apart. Maar voor zakelijke bloggers wel een vak om je in te verdiepen! Ahrefs is een tool die je daar bij kan helpen. Met Ahrefs kun je keyword research doen, zodat je zeker weet dat je blogs schrijft over de meest kansrijke onderwerpen. Je krijgt o.a. inzicht in:
- op welke keywords en zoekwoordcombinatie je concurrenten ‘ranken’ in de zoekmachine en hoeveel verkeer ze dit oplevert
- hoe moeilijk of makkelijk het gaat worden om te scoren op een bepaalde zoekwoordcombinatie
- hoeveel kliks je kunt verwachten bij bepaalde keywords
- hoe goed je site het doet op het gebied van SEO, welke issues er zijn en hoe je ze oplost
- hoe je pagina’s ranken op bepaalde zoekwoorden (en hoe dat verandert naarmate de tijd vordert)
En nog veel, veel meer. Ahrefs werkt in je browser, je hoeft er dus geen software voor te installeren. De tool is niet gratis, en ook zeker niet goedkoop (rond de 100 euro per maand). Maar wel écht super waardevol om eens een keer te testen. Voor 7 dollar kun je Ahrefs een week uitproberen.
9. WP Rocket (plugin)
Als we het over plugins voor bloggers hebben, dan kan een cache-plugin natuurlijk niet ontbreken. WP Rocket is de meest populaire. Mocht je je nu afvragen: ‘wat the heck is cache?’. Hier staat het heel duidelijk uitgelegd. Kort samengevat: caching zorgt ervoor dat je site sneller laadt voor bezoekers.
En dat is niet alleen super prettig voor je lezers, maar ook Google houdt van snelle websites. Dus caching zou je zomaar eens een push omhoog in de zoekresultaten kunnen geven! Goede gratis alternatieven voor deze plugin zijn WP Super Cache en Cache Enabler.
10. Updraft Plus (plugin)
Updraft Plus is de meest populaire back-up plugin van het moment. Met deze plugin kun je je WordPress site eenvoudig back-uppen naar bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox, e-mail, FTP en nog veel meer.
Met deze plugin kun je ook heel eenvoudig een backup van je website terugzetten. Alternatieven zijn Vaultpress van Jetpack (heb ik zelf niet zulke goede ervaringen mee) en BackupWordpress. Hier kun je de verschillende back-up plugins met elkaar vergelijken.
Nog meer tools & apps voor bloggers?
Welke apps voor bloggers zijn volgens jou onmisbaar? En zonder welke plugins voor je blog zou jij nooit meer kunnen? Laat het weten in een reactie hieronder! Mocht je nog specifieke vragen hebben over één van bovenstaande tools, laat dan ook gerust een comment achter (even naar beneden scrollen langs de plaatjes). Ik help je graag! Meer leren over zakelijk bloggen? Check deze uitgebreide handleiding voor het schrijven van goede blogs eens!
Hey Sas!
Nog een andere goede dienst om ervoor te zorgen dat je gelijk op de hoogte wordt gebracht wanneer je site het niet meer doet is uptimerobot.com.
WP Rocket is een geweldige plugin voor caching, gebruik ‘m al een tijdje.
Ah goede aanvulling Arv, thanks! En WP Rocket wilde ik voor Christmaholic gaan gebruiken komend seizoen, dus wat dat betreft zitten we wel op één lijn denk ik :).